Welkom op de Weblog van My Soap Factory

dinsdag 5 oktober 2010

Natuurlijke zepen

Je leest wel eens dat zepen ''PUUR NATUUR'' gemaakt zijn en alleen uit natuurlijke materialen bestaan zonder chemische toevoegingen. Echter voor het maken van een zeep is altijd een NAOH nodig + een combinatie van vetten. Het loog (NAOH met water) gaat een reactie aan met de vetten. Volgens een bepaalde calculatie(recept) worden alle vetten ''verzeept'' zodat er geen residu meer over is van de NAOH, er ontstaat dus ZEEP! Veelal wordt er ''overvet'', d.w.z. dat er een percentage meer vet wordt toegevoegd om de goede eigenschappen van die vetten te benutten. Zepen kunnen van allerlei vetten worden gemaakt. Je kan dierlijke vetten nemen zoals een ossenwit of een schapenvet. Zelf maak ik alleen zepen van plantaardige materialen waarbij minimaal de helft uit olijfolie bestaat.
Bij deze zeep kan een kleur en een geur worden toegevoegd. Echter de laatste paar zepen heb ik naturel gelaten zonder kleurstoffen.

Coldprocess zepen moeten 4-6 weken rijpen. Het overtollige water trekt uit de zeep en het complete verzepingsproces is dan klaar. De zeep wordt milder en zachter. Verse zeep is dit beslist niet!

Calendulazeep - Olijfolie met calendulamaceraat, Babassu-olie, Palmvet, Rijstekiemolie, zijde en calendula-bloemen.

Rhassoulklei-zeep: Olijfolie, Kokosolie, Cacacoboter, Castor-olie, Druivenpitolie. Toevoeging van Rhassoulklei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten