Wat is zeep?
Zeep is een reactie van verschillende soorten vetten met NAOH en water. Deze reactie heet ''verzeping'' of ''saponification'' in het engels.
De vetten en het loog moeten in een bepaalde verhouding samengevoegd worden om een milde, niet etsende zeep te krijgen. In het eindproduct zit dus geen NAOH meer maar is alles omgezet tot zeep. Deze zeep moet dan wel nog 4-6 weken rijpen alvorens dit proces klaar is. Daarna wordt het handgesneden tot plakken.
Bij industrieel gemaakte zepen wordt glycerine(een belangrijk ingrediënt !) er eerst wordt uitgehaald. Het gevolg is dat de zeep uitdrogend is. Later wordt het dan wel weer toegevoegd.
In ambachtelijke ''home-made'' zepen blijft deze glycerine in de zeep. De glycerine is juist een vochtinbrengende stof. Vandaar dat er een heel groot verschil zit in ambachtelijke zepen en de industrieel gemaakte zepen, naast dat hier natuurlijk ook heel veel chemische toevoegingen inzitten.
De oliën en vetten die ik gebruik zijn plantaardig, waarbij het hoofdbestanddeel bijna altijd olijfolie is.40-70%. Daarnaast cacaoboter/druivenpitolie/kokosolie/palmvet/sheabutter/bijenwas/rijstekiemolie/jojobaolie/amandelolie.
Dit is altijd een mix van verschillende oliën, afhankelijk van de zeep die ik wil maken.
Verder toevoegingen zoals geitenmelk/honing/amandelschaafsel/calendula/minerale klei/ etherische of parfumoliën. Een milde scrubzeep kan gemaakt worden met bijvoorbeeld gemalen havervlokken toe te voegen.
Heb je een gevoelige huid dan moet je altijd oppassen met zeep. Douche je bijvoorbeeld 's morgens en je wast je met zeep dan hersteld de huid zich in de loop van de dag zich meestal wel. Een acceptabele keus zou dan wel zijn een zeep zonder geur en kleur. Vaak zijn dit de boosdoeners die irritatie opwekken.
Maar het is een wereld van verschil of je een heerlijke romige schuimende zeep gebruikt die met ''aandacht & liefde'' is gemaakt of een zeep uit de supermarkt van € 1,50.