Welkom op de Weblog van My Soap Factory

zaterdag 28 november 2009

Hoe wordt zeep gemaakt?

Zoals je op de foto kan zien heb je nodig:
  • Gedistilleerd water, Ontstopper (ja, eerlijk waar), Vetten, Thermometer, Weegschaal, Veiligheidsbril, Handschoenen, Pannetjes, Schaaltjes, Zeepmal, Staafmixer

Zeep wordt gemaakt door een loog(NaOh) aan te maken van gootsteenontstopper en water(echt waar dit wordt ook toegepast in de standaard fabriekszepen). Het loog wordt toegevoegd aan een combinatie van gesmolten vetten.
Natuurlijk gaat dit allemaal wel met een recept, en doe je niet zomaar wat.
De juiste hoeveelheid vetten met loog brengt een verzepingsproces op gang met als product: ZEEP. Je voegt er naar keuze een leuk kleurtje en geurtje aan toe.
Er blijft geen spoor meer over van het loog. Wil je meer weten over het zelf maken van zeep?

zondag 22 november 2009

Dolce & Gabbana - The One...

hmmm....D&G - the One (Woman). Zo lekker. Het flesje is bijna leeg. Heel leuk vond ik het dat er een Geurtje van verkrijgbaar is voor gebruik in zeep. Alleen de volgende keer er iets meer van bijdoen.
Het geurt niet zo heel erg. Over het algemeen moet je rekenen dat je 5% geurstof(fragrance) van je totaal aantal vetten bij je batch doet. Bij een batch van 500 gr. vetten is dat 25 gram D&G the One. Maar dus liever iets meer van deze. Ik heb helaas nog geen Parfumoil gezien van The One - the rose - ook erg lekker.De ene geur is sterker dan de andere en dat moet je door ervaring leren. Eucalyptus is zo'n hele sterke geur. En na verloop van tijd wordt de geur in zeep natuurlijk minder.

Echter manlief heeft ook D&;G The One (Men uiteraard). Daarom moest er een ''echte mannenzeep'' komen. Een grijs met zwarte zeep.


En zo is-ie uit elkaar

Heel makkelijk uit elkaar te halen. Maar de mal moet vooraf wel goed ingevet worden.
Ik heb nu een spuitbusje wat ze voor taarten gebruiken. Dit wil ik de volgende keer proberen.
Wat ook wel helpt als de zeep niet uit de mal wil: 24 uur in de vriezer zetten. Daarna kan je
de zeep goed verwijderen. Wel eerst laten ontdooien voordat deze gesneden wordt.

vrijdag 13 november 2009

Nieuwe mal


Rene heeft voor mij een mooie nieuwe zeepmal gemaakt!
Deze kan helemaal uit elkaar en zakt dus niet uit zoals sommige siliconenmallen.
Er kan ruim een literbatch in maar ik kan deze ook verkleinen tot 600 gr. met een inzetstuk.
Ben er helemaal blij mee! Maar ik heb ook al idee-en voor een goede zeepsnijder, want dat is nog eens een werkje apart wat je zorgvuldig moet doen.

zondag 1 november 2009

HALLOWEEN


WWWWorteltjestaart?????
uhhh.....nee, dit moest oranje zeep worden waarmee ik pompoentjes kon maken. Alles ging goed, lekker kleurtje. Ik doe er de etherische olie(Thijm) bij en ik wil even snel een lepel pakken. Oeps....instant beton! Niks meer mee te beginnen.
Sommige olie(parfum of etherisch) kunnen deze reactie geven. Tsja, dat moet je vaak door het uit te proberen dus ondervinden.
Rook wel lekker zo dat thijm, ik waande me in de Provence.